Categories
Hoe werkt Etsy?

Verkopen op Etsy: Open Je Eigen Etsy Shop

Veel mensen zijn geïnteresseerd in zelfgemaakte spullen verkopen en vragen zich af of verkopen via Etsy een goed idee is. In dit artikel leggen we uit hoe handgemaakte spullen verkopen via Etsy werkt en waar je op moet letten als je een Etsy shop opent.

Wat is Etsy?

Etsy is een platform waar je (zelfgemaakte) spullen kunt verkopen in je eigen Etsy shop. Etsy in Nederland is nog relatief onontdekt, maar in Amerika en andere landen is het een enorm popular platform. En behalve verkopen kun je natuurlijk ook leuke dingen kopen op Etsy.

Verkopen via Etsy ervaringen

Ik heb meerdere eigenaren van Nederlandse Etsy shops gesproken over hun ervaringen met het verkopen op Etsy. Sommige mensen hebben honderden euro‘s verdiend, anderen hebben van hun Etsy shop hun full time baan gemaakt. Hieronder deel ik enkele van hun ervaringen met verkopen op Etsy.

Etsy shop openen ervaringen

De meeste mensen hun ervaring is dat ze eerst niet precies weten waar ze moeten beginnen om een Etsy shop te openen. Maar, uiteindelijk vinden de meeste mensen het openen van een Etsy shop redelijk vanzelfspreken. Etsy vertelt je eigenlijk precies wat je moet doen als je begint.

Ervaringen met het listen van producten op Etsy zijn ook grotendeels positief. Dit is eigenlijk niet moeilijker dan iets op Marktplaats zetten. Wat mensen wel moeilijk vinden is om de perfecte tekst en prachtige foto’s aan hun listing toe te voegen, maar dat is logisch.

Ervaringen verkopen op Etsy

De ervaringen met verkopen via Etsy lopen sterk uiteen. Sommige mensen verkopen niets of bijna niets. De meeste mensen verkopen genoeg voor wat extra zakgeld, maar daar blijft het bij.

Als je echt veel geld wilt verdienen met verkoop via Etsy, dan moet je het heel professioneel aanpakken. Je moet onderzoeken wat voor dingen goed verkopen op Etsy, je moet professionele foto’s laten nemen, en je moet verschillende teksten, titels en foto’s uittesten.

Wat verkoopt Goed Op Etsy?

Op Etsy zijn vooral handgemaakte dingen populair. Denk hierbij bijvoorbeeld aan sieraden en unieke kleding.

Hieronder zie je bijvoorbeeld een screenshot van de Etsy shop TriumJewelry. De eigenaar van deze shop verkoopt handgemaakte sieraden via Etsy.

Verkopen via Etsy shop

Behalve handgemaakte producten kun je bijvoorbeeld ook kunst verkopen via Etsy. Ik heb daar zelf geen ervaring mee, maar ik denk dat als je duidelijk aangeeft hoeveel je van ieder kunstwerk verkoopt, dat dit wel moet werken.

Je ziet tegenwoordig ook steeds meer digitale producten en ‘printables’ populair worden op Etsy. Dit zijn bijvoorbeeld leuke agenda’s, cadeaupapier of kalenders die klanten zelf kunnen uitprinten. Een groot voordeel van deze producten is dat er geen verzendkosten over hoeven te worden betaald.

Etsy Shop Openen Kosten

Aan een Etsy shop beginnen zijn verschillende kosten verbonden, maar al met al is het niet duur. We moeten onderscheid maken tussen kosten voor een Etsy shop openen en koste voor verkopen op Etsy.

Kosten Etsy shop openen

Etsy rekent een aantal vaste kosten die je moet betalen nog voordat je ooit een product verkoopt. Dit zijn alle kosten die Etsy in rekening brengt voor het openen van een shop en het plaatsen van jouw producten:

  • Een shop openen kosten: gratis
  • Listing fees: 20 cent per product in je store (per 4 maanden)

De listing fees zijn natuurlijk niet duur, maar die zijn vooral bedoeld om te voorkomen dat spammers Etsy vol zetten met troep.

Etsy verkopen kosten

Etsy rekent je kosten om dingen te verkopen via hun platform. Dit zijn de kosten die je maakt bij iedere verkoop via je Etsy shop:

  • Transactiekosten: 5% per verkoop (berkend over de verkoopwaarde + de verzendkosten en eventueel cadeaupapier).
  • Payments processing fee: 30 cent +4% van de verkoopwaarde van het product (+ verzendkosten en eventueel cadeaupapier).
  • Verzendkosten: afhankelijk van de grootte en het gewicht van je producten.
  • Douanekosten: als je ervoor kiest ook internationaal te verkopen dan kun je ook douanekosten maken. Deze kosten verschillen sterk per productcategorie.

De transactiekosten zijn het bemiddelingspercentage van Etsy en dat is waar Etsy zelf geld aan verdient.  De Payments processing fee rekent Etsy omdat zij deze fee zelf moeten betalen om veilige betalingen op hun website mogelijk te maken.

Internationaal verkopen via Etsy

Op Etsy kun je ervoor kiezen je producten te verkopen aan de internationale markt. Als je dit doet, moet je wel met twee dingen rekening houden.

Verzenkosten

Ten eerste zijn de verzendkosten voor internationale bestellingen hoger. Dit is op zich niet jouw probleem, want op Etsy betaalt de koper de verzendkosten. En Etsy kan automatisch jouw verzendkosten voor je berekenen en die kosten aan klanten tonen. Hiervoor hoef je alleen aan Etsy te vertellen hoeveel je product weegt en of het door de brievenbus past of niet.

Maar, het is toch belangrijk om rekening te houden met de hogere verzendkosten in verband met retourneringen. Als iemand jouw product retourneert, dan krijg je de verkoopprijs terug maar niet de verzendkosten. Voor verre verzendingen kun je hier dus flink verlies op maken.

Etsy Douanekosten en invoerrechten

Ten tweede moeten over internationale verkopen vaak douanekosten en invoerrechten betaald worden. Hier hoef je als verkoper niets voor te doen, want Etsy communiceert duidelijk dat de koper altijd verantwoordelijk is voor dit soort extra kosten. Meestal wordt jouw verzending bij een lokaal postkantoor vastgehouden en moet de koper daarheen om extra kosten te betalen.

Maar, het is toch goed om je bewust te zijn van deze mogelijke kosten omdat ze voor je klant wel uitmaken. Dit kan er dus ook voor zorgen dat klanten liever bij een lokale concurrent kopen dan bij jou.

Etsy shop openen zonder creditcard

Je hebt tegenwoordig geen credit card meer nodig om een Etsy shop te openen. Maar je hebt dan wel een Paypal account nodig die je gekoppeld hebt aan je bankrekening. Etsy heeft dit nodig om je de kosten voor het openen van een Etsy shop in rekening te kunnen brengen.

Communities van Etsy verkopers

Er zijn twee belangrijke online communities voor Etsy verkopers in Nederland. Dit zijn de Facebook groep en het Pinterest groepsbord voor Etsy verkopers. Allebei deze communities zijn erg actief en gratis om je bij aan te sluiten.

Als je een Etsy shop opent dan is het slim om je bij deze communities aan te sluiten. Je kunt hier vragen stellen over het verkopen op Etsy en inspiratie op doen van andere verkopers. En deze communities vinden het allebei ook niet erg als je af en toeje eigen Etsy shop promoot (zo lang je het maar niet te vaak doet).